دستیابی ایران به دانش فنی کاتالیست های مورد نیاز پتروشیمی/لزوم وضع تعرفه و حمایت در مقابل واردات

دانشمندان و محققان ایرانی که در سال های اخیر با دستیابی به فناوری برخی از کاتالیست های خاص صنعت پتروشیمی نیاز داخلی را رفع و برای کشور ارزش افزوده ایجاد کرده اند، اکنون برای مقابله با تهدید ورود نمونه های مشابه خارجی،به قوانین حمایتی مانند وضع تعرفه و یا ممنوعیت ورود محصول مشابه داخلی نیاز دارند.

به گزارش روابط عمومی انجمن لوله واتصالات پلی اتیلن به نقل از ایسنا ،اسماعیل قنبری فمدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در این میزگرد باتشریح دستاوردهای فناورانه صنعت پتروشیمی، گفت: کاتالیست ها در صنعت پتروشیمی، حائز نقش کلیدی بوده به گونه ای که بدون آنها امکان تولید محصولات پتروشیمیایی وجود ندارد.
قنبری اضافه کرد: در دوران تحریم، به علت مشکلات و ممنوعیت های فروش انواع کاتالیست به مجتمع های تولیدی پتروشیمی پتروشیمی و پالایشی کشور، در روند تولید داخلی این صنایع، موانع و اختلالاتی ایجاد شده بود.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی افزود: بر این اساس، بمنظور رفع وابستگی به کاتالیست های وارداتی محققان و پژوهشگران این شرکت در دوران تحریم ظالمانه با بکار گیری ظرفیت های دانشی کشور توانستند تعداد قابل توجهی از این مواد استراتژیک را با دستیابی به دانش فنی آنها بومی سازی کنند که اکنون تعداد قابل توجهی از دانش های فنی تولید کاتالیست ها تجاری شده یا آماده تجاری سازی هستند.
وی ادامه داد: مانند کاتالیست میکرو کروی EDC که در پتروشیمی بندر امام استفاده شده و یا کاتالیست ریفورمینگ خشک که در پتروشیمی خوزستان بکار برده شده است.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی گفت: همچنین کاتالیست های اسید استیک، دهیدروژناسیون ایزوبوتان و انواع دیگر کاتالیست های همرسوبی و یا پلیمری مانند SACSIO ، PZ ، ACP و PP که همگی مورد نیاز مجتمع های تولیدی پتروشیمی هستند آماده واگذاری به منظور تولید کاتالیست مورد نیاز صنعت پتروشیمی کشور است. 
وی یادآور شد: حتی در برهه ای که کاتالیست ایزومریزاسیون که در تولید بنزین و پالایشگاه نفت اصفهان از آن استفاده می شد به دلیل تحریم، واردات آن امکان پذیر نبود؛ داش فنی آنها توسط محققان و پژوهشگران عزیز این شرکت کسب شد و پالایشگاه نفت اصفهان با استفاده از کاتالیست بومی ، تولید بنزین را آغاز کرد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اهمیت تولید انواع کاتالیست ها یادآور شد: دستیابی به دانش فنی کاتالیست ها سبب تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتری خواهد شد.
قنبری به فرایند بومی سازی کاتالیست ها و فرآیندها اشاره کرد و ادامه داد: دستیابی به دانش فنی، گام نخست بومی سازی است، و در گام های بعدی ظرفیت های داخلی، امور مهندسی ، ساخت و تجهیزات و نصب بکار گرفته شود تا بتوانیم توانمند سازی بومی را محقق کنیم.
وی همچنین افزود: در صورتی که بتوانیم این مراحل را با موفقیت به انجام برسانیم می توانیم ادعا کنیم که در امر توسعه صنعت پتروشیمی به طور کامل به خودکفایی دست یافته ایم.
قنبری با بیان اینکه تکمیل زنجیره تولید «پروپیلن» در کشور اهمیت زیادی دارد، گفت: پیشتر به توسعه زنجیره اتیلن توجه می شد، که ساخت خط لوله اتیلن غرب نیز در این راستا بوده است، اما اکنون باید تکمیل زنجیره «پروپیلن» پیگیری شود.
وی افزود: ظرفیت تولید «پروپیلن» در کشور یک میلیون تن در سال است که قرار است در برنامه ششم توسعه به چهار میلیون تن افزایش یابد.

** لزوم بومی سازی فناوری های وارداتی
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی لزوم توجه به بومی سازی دانش فنی کاتالیست در کشور را یادآورشد و گفت: تاکنون شاهد اقدام موثری توسط شرکت های خارجی برای انتقال فناوری های جدید به کشور نبوده ایم، بر این اساس باید به توانایی های داخلی توجه بیشتری شود.
قنبری به تلاش های انجام شده برای تولید کاتالیست های پتروشیمی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: اکنون دانش فنی ایجاد واحدهای تولیدی متانول، پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن، DME ،VAM و آمونیاک را در کشور دارا بوده و آماده اعطای لیسانس آن به صنعت پتروشیمی کشور هستیم. 
قنبری افزود: ظرفیت کنونی تولید متانول کشور پنج میلیون تن است که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده و با راه اندازی طرح های در دست اجرا حدود 20 میلیون خواهد شد که برای آنها نیز باید کاتالیست تامین شود. خوشبختانه این شرکت توانسته است به دانش فنی تولید کاتالیست متانول با نتایج قابل رقابت و در برخی موارد نتایج بهتر از نمونه های خارجی دست یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتس آپ
تلگرام
لینکداین
ایمیل

موضوعات مرتبط

اشتراک در خبرنامه انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن

پست الکترونیک خود را وارد نمایید و روی ارسال کلیک نمایید .