این در حالی است که بازار جهانی محصولات پلیمری و شیمیایی در سراشیبی قیمت قرار دارند و این موضوع نیز بر بازار داخلی تاثیر مستقیم گذاشته و موجب افت قیمت پایه برخی از گروههای کالایی پتروشیمی شده است.
بررسی بازار جهانی نشان میدهد که بهای معاملات آتی نفت برنت در آخرین روز معاملاتی با ۱.۱ درصد کاهش به سطح ۶۸.۴ دلار در هر بشکه رسید که به دلیل نگرانی از تضعیف سیگنالهای اقتصادی از سوی آمریکا و چین بر قیمتها، پایینترین قیمت خود را از چهارم ماه ژوئیه به ثبت رساند.
در هفتهای که گذشت، برنت یک درصد کاهش یافت که نشانههایی از افزایش عرضه جهانی و کاهش سرعت سرمایهگذاری تجاری بود. با این حال، خوشبینی در مورد توافقهای تجاری بالقوه ایالات متحده با اتحادیه اروپا، ژاپن و دیگران به محدود کردن ضرر کمک کرد، چراکه چنین معاملاتی در نهایت میتواند از رشد جهانی و تقاضای نفت حمایت کند.
ایالات متحده همچنین در حال آماده شدن برای اجازه دادن به شورون و سایر شرکتها برای از سرگیری فعالیتهای محدود در ونزوئلا است که میتواند صادرات نفت خام را بیش از ۲۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد و محدودیت عرضه را برای گریدهای سنگینتر کاهش دهد. در همین حال، انتظار میرود اوپک پلاس در جلسه روز دوشنبه تولید خود را افزایش دهد و این گروه به دنبال به دست آوردن مجدد سهم بازار با جذب تقاضای تابستانی بشکههای اضافی است.
در ایالات متحده، تعداد دکلهای نفت و گاز به کاهش ادامه داد و برای دوازدهمین بار در ۱۳ هفته گذشته کاهش یافت. بازار جهانی محصولات پتروشیمی نیز تحتتاثیر روند نزولی شاخص برنت قرار گرفتند و از این رو قیمت پایه محصولات شیمیایی و پلیمری در بازار داخلی روند کاهشی در پیش گرفتند، اما رشد ۰.۱ درصدی ارز توافقی موجب شد بخشی از گروههای کالایی پتروشیمی به آن واکنش نشان دهند و در روز پنجم مردادماه رشد جزئی را به ثبت برسانند.
قیمت پایه محصولات پتروشیمی در هفته نخست معاملاتی مرداد ماه 1404 در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشت ماه سال 1403 مسیر صعودی را در پیش گرفته بود و در سه هفته نخست اردیبهشت امسال قیمتها روند کاهشی داشتند و پس از آن نرخهای پایه افزایشی اعلام شدند. نرخ دلار مبادلهای بعد از 47 هفته متوالی که با رشد همراه بود، از هفته سوم اردیبهشت ماه نزولی شد و در هفته ابتدایی خرداد ماه حدود 0.02 درصد رشد را به ثبت رساند و بعد از آن مسیر نرخ دلار مبادلهای مجددا روند صعودی را حفظ کرد.
به عبارت بهتر دلار توافقی از 69 هزار و 579 تومان در روز 29 تیر ماه سال جاری به 69 هزار و 665 تومان در روز پنجم مرداد ماه رسید و از اینرو موجب افزایش بیش از نیمی از قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی شد. این در حالی است که قیمتها جهانی در سراشیبی قیمت قرار دارند و باتوجه به رشد نرخ ارز توافقی میتوان گفت افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی به دلیل افزایش جزئی 0.1 درصدی نرخ دلار توافقی بوده است. قیمت پایه 66 درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایشی اعلام شد که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و تحتتاثیر وضعیت بازار جهانی قیمت پایه نیمی دیگر از گروهها کاهشی اعلام شدند.
قیمتهای پایه در سراشیبی ارزش
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام شده در هفته نخست معاملاتی مرداد ماه نشان میدهد که 68درصد از این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین اکریلونیتریل بوتادین استایرن 0150 با یک درصد رشد معادل 166 تومان به قیمت 117 هزار تومان رسید.
استایرن بوتادین رابر روشن 1502 با 0.7درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت و به عبارت بهتر 68 درصد از گروه محصولات پلیمری با رشد قیمت پایه 0.1 درصدی همراه بودند که این موضوع تحتتاثیر رشد نرخ ارز توافقی رقم خورده است و افت قیمتها در عمده این گروه کالایی باتوجه به وضعیت نزولی محصولات در بازار جهانی رخ داده و این در حالی است که هفته گذشته نیز بیش از نیمی از محصولات با کاهش قیمت پایه همراه بودند و این موضوع تحتتاثیر وضعیت بازار جهانی رقم خورده بود.
در گروه کالایی شیمیاییها نیز بیش از نیمی از گروهها با افزایش قیمت همراه بودند. متانول در هفته اول تیر ماه امسال با 4.9درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در روز پنجم مرداد ماه قیمت پایه این محصول 14 هزار و 965 تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. در این گروه نرمال بوتانول در رده نخست کاهشیها قرار دارد و از این رو با 1.2 درصد افت در صدر کاهشیها قرار گرفت.
افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحتتاثیر تغییرات نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمتهای پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی در کانال کاهشی قرار گرفتهاند و از این رو قیمتهای پایه داخلی 65 درصد از محصولات که در هفته نخست معاملاتی مرداد ماه افزایشی اعلام شدند.
افت معاملات پتروشیمیها در رینگ فیزیکی
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی بورس کالای ایران در بازه زمانی 28 تیرماه تا 3 مردادماه امسال نشان میدهد که این بازار میزبان 111 هزار و 716 تن محصول پلیمری بوده است که با تقاضای 116 هزار و 885 تنی مواجه شد و در پایان هفته 82 هزار و 328 تن محصول پلیمری بهفروش رسید. مقایسه بازار هفته پایانی تیرماه با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات بهترتیب 3 درصد و 10 درصد کاهش را به ثبت رسانده است و این در حالی است که میانگین قیمت پایه این نوع محصولات کاهش داشته است.
همچنین بررسی بازار فیزیکی محصولات شیمیایی در بازه زمانی 28 تیرماه تا 3 مردادماه نشان میدهد که در این بازار 60هزار و 571تن محصول شیمیایی عرضه شد که با استقبال 40هزار و 661 تنی مواجه شد و در نهایت 35هزار و 509 تن مورد معامله قرار گرفت.
مقایسه بازار محصولات شیمیایی طی هفته پایانی تیرماه با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات شیمیاییها بهترتیب 2 درصد و 2.6 درصد کاهش را بهثبت رساندهاند و این در حالی رقم خورده است که میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی در هفته مورد بررسی افزایشی بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد