همایش چشم انداز اقتصاد صنعت پلاستیک در سال ۹۸

با همت انجمن ملی پلاستیک همایش چشم انداز اقتصاد صنعت پلاستیک در سال ۹۸ روز گذشته در مرکز پژوهشگاه پلیمر ایران برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن، روز گذشته با حضور کارشناسان حوزه اقتصاد ، دانشگاه و صنایع پلاستیک و پلیمر ، همایش چشم انداز اقتصاد صنعت پلاستیک در سال ۹۸ در محل پژوهشگاه پلیمر از ساعت 9 الی 18 برگزار گردید.

گفتنی است این همایش پس از تلاوت کلام الله مجید و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران ، با سخنرانی مهندس بیوک صحاف امین رییس هیأت مدیره انجمن ملی بصورت رسمی آغاز گردید.

درآغاز این همایش مهندس صحاف امین در قالب گزارشی مشکلات تامین مواد اولیه پتروشیمی  برای صنایع تکمیلی را در 6 بخش با عناوین نقش صنایع تکمیلی در اشتغال کشور،مقایسه فضای کسب و کار ،نتایج استمرار فضای کنونی کسب و کار، مرور اتفاقات سال 97 در خصوص استراتژی صنایع بالادستی در بخش صادرات و بازار داخل ،بررسی عرضه گریدهای گوناگون درسال 97 و میانگین رقابت قیمتی و اختلاف حاصل از قیمت پایه و قیمت رقابتی آنها،  مقدار کل رقابت در سال 97 مورد تحلیل و بررسی قرار داد که این موضوع در بخشی جداگانه تقدیم مخاطبان خواهد شد.

در ادامه این همایش و در بخش اول آن تحت عنوان بررسی روندهای اقتصاد کلان کشور و توصیه هایی برای سال 98 روندهای اقتصاد کلان ، گزیده سخنان دکتر محمدحسین ادیب عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان و پژوهشگر ریسک بازار به شرح ذیل می باشد :

900 هزار میلیار تومان در سال انرژی یارانه داده می شود

اگر یارانه انرژی برداشته شود دلار به شدت سقوط و فشار آن از روی مردم برداشته می شود.

معادل یک میلیون و 100 هزار بشکه، گاز بین صنایع در روز توزیع می شود ِ

بیشترین سود ناشی از عملکرد نیست بلکه به دلیل یارانه های انرژی است

اگر این روند اصلاح نشود همین روند ادامه می یابد

ارز نیمایی باید به غذا و دارو اختصاص بابد و انرژی رایگان و ارزان پتروشیمی ها قطع شود.

ادامه سناربو فعلی در هر شغلی در معرض اخراج از اقتصاد قرار دارد.

در بدترین سناریو ایران 600 تا 700 هزار بشکه نفت صادر خواهد کرد.

هر صنعتگری که محصول او از 80 درصد رقبا ارزانتر باشد باقی می ماند. از این روی افرادی که از واسطه ها خریداری می کند در عرصه باقی نمی ماند.

فروش مدت دار به شدت وارد ریسک حداکثری شده است، اگر فروش شما نقدی نیست صلیب خویش می کشید.

کسی در بازار باقی می ماند که ارتباطات خوبی داشته باشد و همچنین توانایی مذاکرات قوی داشته باشد.

فضا در کشور به سمت رقابتی حداکثری پیش می رود

هزینه ها در سال جاری 15 درصد رقابتی تر می شود و این افزایش هزینه را نمی توانید به مشتری تحمیل کنید.

اقتصاد ایران در حال حرکت به سمت کاهش فاصله بین تولیدکننده و مصرف کننده است و واسطه ها در این میان کوچک می شوند.

نرخ ارز هیچ اشتباهی را نمی بخشد. اگر دولت روحانی تصمیم گرفته هیچ مشکلی حل نشود، نرخ ارز به نیابت از دولت مشکلات را حل می کند.

 

در بخش دوم همایش دکتر حسن زیبایی تحت عنوان موضوع تحلیل بودجه 98 (بررسی جهت گیری های عمومی بودجه و تاثیر آن در صنعت پلاستیک) به ایراد سخنرانی پرداخت.

فرشاد مومنی استاد اقتصاد دانشگاه علامه در اولین همایش چشم انداز صنعت پلاستیک ایران در خصوص تاثیر گذاری تحریم‌های آمریکا بر این صنعت گفت: از سال 2017 به این طرف، در معرض موج جدیدی قرار داریم که آمریکایی ها نیاز خود را نسبت به منطقه خلیج فارس (نفت) به صفر رسانده‌اند.

 

وی ادامه داد: با توجه به اینکه تکیه‌گاه اصلی رقبای آمریکا در قرن بیست و یکم این منطقه است، هدف آمریکا این است که با رها کردن خود از نیاز به نفت این منطقه، از آن به عنوان ابزاری برای ایجاد تعادل با سایر قدرت‌ها استفاده کنند. به همین دلیل ضریب آشوبناک شدن منطقه نسبت به قبل افزایش پیدا می‌کند.

 مومنی گفتنوسانات قیمت نفت یک اهرم کلیدی برای چانه زنی آمریکا با رقبای خود مثل چین، هند ، کره و روسیه است. بنابراین این یک مساله عمده است که باید به آن توجه کرد.

 این استاد دانشگاه ادامه داد: مساله دیگر ما، نگاه سهل‌انگارانه به موضوع تحریم‌هاست. با وجود تجربه قبلی که در تحریم‌های سال 91 داشتیم من متوجه نمی‌شوم که چرا استراتژی ما در مقابل تحریم‌ها این است که چیزی نشده است! اتفاقا خیلی چیزها شده و خیلی چیزها خواهد شد. بنابراین حساسیت زدایی از مساله به این مهمی جای تامل دارد. باید خیلی این موضوع را جدی گرفت. چون این مساله واقعا ملی است. نظام تصمیم گیری ما تناسبی با ابعاد مساله ندارد.

 مومنی گفت: عرض بنده این است که در تجربه قبلی با این که از لحاظ زمانی دوره کوتاه‌تری بود ضربه‌های مهلکی به کشور وارد شد. مثل آسیب به صنعت و کارخانه‌ها و فساد، نابرابری، واردات کالاهای لوکس و… نتیجه‌اش بود. برداشت من این است که در این دور جدید آسیب پذیری بیشتری داریم و اگر تمهیدات مناسبی اندیشیده نشود هزینه تحریم برای ما از حدود متعارف فراتر می‌رود.

 این استاد اقتصاد گفت:  آنچه که از اسناد منتشر شده برداشت می‌شود این است که این بار برای نخستین بار آمریکایی‌ها به صراحت بیان می‌کنند که هدف آنها فروپاشی اقتصاد ایران است. نکته بسیار مهم دیگر این است که برای تحقق آن هدف، استراتژی رسمی که اعلام کردند استراتژی فروپاشی از درون است. بر همین اساس سیاست‌های اجرایی که برای پیشبرد این راهبرد در دستور کار قرار دادند چند مولفه مشخص دارد.

 استاد دانشگاه علامه با بر شمردن این مولفه‌ها گفت: می‌گویند ما چنان ایران را دچار روزمرگی کنیم که قادر به برنامه ریزی نباشند. محور دوم در خصوص دسترسی به ارز است. از نظر آنها ایران با یک ضعف کم سابقه‌ای در این حوزه مواجه شده است. به باور آنها مهمترین عنصری که ایران را توانمند می‌کند دسترسی به منابع ارزی است. محور سوم این است که باید تلخی آثار تورم در فراگیرترین سطح ممکن در بخش‌های وسیعی از ایران نمود پیدا کند و تمام اقشار مردم را تحت تاثیر قرار دهد. حالا در مقابله با این اهداف راهبردی باید ببینیم ما چه واکنشی باید نشان دهیم.

 وی ادامه داد: در مورد مساله برنامه داشتن دولت احمدی نژاد که رسما گفت قائل به برنامه نیستم. دولت روحانی نیز در عمل نزدیک به صفر است. صرف نظر از کیفیت برنامه‌ای که تهیه کردند که بی‌کیفیت‌ترین برنامه تاریخ بعد از انقلاب است حتی در مواجهه روزمره با مسائل حاد، به صورت جزیره‌ای در جستجوی راه حل هستند.

 مومنی تصریح کرد: بنابراین هدف تحریم کنندگان در مورد عدم توان برنامه‌ریزی ایران محقق می‌شود، شیوه آرایش قوای ایران به گونه‌ای است که هیچ‌کس تمایلی برای برنامه ریزی اصولی ندارد. به همین دلیل هرروزه در معرض مواجه‌های غافلگیرانه هستیم.

 وی افزود: در مورد ارز نیز آنچه از ناحیه تحریم شدگان به نظر می‌رسد این است که برنامه‌های راهبردی در چند محور را در دستور کار دارند. نخست اینکه آنها هیچ ممانعتی از واردات کالاهای لوکس به ایران نمی‌کنند. در گزارش‌های رسمی آنها تصریح شده که در مورد برخی کالاهای مصرفی غیر استراتژیک آگاهانه راه را باز می‌کنیم که منابع ارزی ایران در آن زمینه‌ها صرف شود. حتی تخصیص‌هایی که براساس استانداردهای عقلائی به درستی تخصیص داده شده در شرایط گسترش فساد به نام کالاهای دیگری منابع ارزی تخصیص داده شد و به کام کالاهای دیگر شد.

 مومنی گفت: آنچه در نیمه دوم سال 97 مشاهده شد مثالی از این دست بود. همان جایی که دولت تصمیم گرفت نحوه تخصیص ارز 4200 را شفاف سازی کند این مورد آشکار شد. محور دیگر این که بخش قابل اعتنایی از جمعیت جوان ایران دانشگاهیان هستند. جمعیت تحصیل کرده جوان اما بیکار گرایش بیشتری به سرخوردگی دارد و این پتانسلی برای مشارکت در ناآرامی‌ها است.

 وی ادامه داد: محور بسیار مهم دیگری که ما در سطح شهروندی باید به آن توجه داشته باشیم این است که نظام دیده‌بانی اندیشه‌ای مدیریت اقتصادی کشور ما ضعف‌های غیر متعارفی دارد. مساله کاهش ارتباط و پیوند عاطفی حاکمیت و مردم این است که وقتی افزایش تورم و بیکاری در کشور فضای ناامنی را افزایش می‌دهد اگر در نظام دیده بانی هوشمندی وجود می‌داشت امروز شرایط بسیار متفاوتی داشتیم.

 مومنی با اشاره به توافق هسته‌ای برجام گفت: وقتی اوباما توافق هسته‌ای را اعلام کرد شفاف به مردمش گفت این یک توافق مبتنی بر حسن تفاهم متقابل نیست و مبتنی بر راستی آزمایی است. یعنی تفاهمی که هر لحظه ممکن است فروبپاشد. در همان لحظه گزارشی در غرب منتشر شد که روی این مساله کار کرده بود و نوشته بود در عین حال که پیام این حرف این است که پیوند استراتژیک با ایران برقرار نمی‌کنیم اما نباید بگذاریم مخالفان توافق، زیر کاسه کوزه ها بزنند.

 وی افزود: باید تمام انرژی خود را بر روی مطالعات تحلیلی جمعیتی 3 میلیونی در ایران که بسیار ثروتمند هستند بگذاریم. این جمعیت دو ویژگی کلیدی دارند یکی اشتهای سیری‌ناپذیر برای لوکس زندگی کردن و دیگری از نظر هزینه و پرداخت هیچ قید و بند و محدودیتی ندارند.

 مومنی تصریح کرد: در چندسال اخیر این گروه و ذی نفعان فضای جنگی در ایران اوضاع را به حدی آشوب ناک کردند که دولت و دانشگاه‌ها از انجام وظایف خود بازماندند. مساله بسیار حیاتی این است که در این چند سال از نظر اندیشه‌ای غفلت بزرگی کردیم و آن غفلت این است که ما بررسی نکردیم خودمان چه کردیم که شدت آسیب پذیری ما تا این اندازه بزرگ شده است. به طوری که در 6 ماه گذشته راه حل های ما راه حل‌هایی شده است که پاس گل به تحریم کنندگان می‌دهد.

 

سپس دکتر شروین احمدی سخنرانی خود را آغاز کرد:

صنایع بزرگ قدیمی انرژی بر با کیفیت معمولی، ارزش افزوده ای ندارند 
صنایع ما بعضا از کشورهایی مانند تایلند هم کم ارزش تر هست به خاطر این است که ما با صایع قدیمی کار میکنیم
در دنیا جنگ ضد پلاستیک ها زیاد شده 
عمده مصرف پلاستیک ها در بسته بندی است
در بسیاری از منابع ایران با کشوری مثل آلمان برابری میکند اما میزان تولید ما قابل قیاس نیست
اگر صنایع بالادست به سمت تولید پلاستیک های مهندسی برود، برای صنایع پایین دست هم ارزش افزوده بالاتری خواهد داشت
پلی استال، پلی آمید ۶، پلی آمید ۱۲ ، ssbr و… پلاستیک هایی هستند که فرصت بسیار خوبی برای سرمایه گذاری هستند.

 

 پس از دکتر احمدی، سخنرانی دکتر مهرانپور آغاز شد:

۷۰ درصد، قیمت پلاستیک هایی که در صنعت خودرو استفاده میشود از سال ۲۰۰۴ بالا رفته است ولی مصرف همان اندازه باقی مانده است

پلاستیک های مهندسی وزن خودرو ها را کاهش داده و ایمنی آن را افزایش داده اند

خودرو های الکتریکی افزایش تولید فراوانی داشته که باعث شده از حالت لوکس به تجاری تبدیل شوند. در این نوع خودرو ها پلیمرهای بسیار بیشتری نسبت به خودرو های بنزینی و سوخت فسیلی استفاده می شود.

در صنعت برق نیز رفته رفته مصرف پلیمرها بسیار فراوان تر شده و می شود.

ترند جهانی به سمت انرژی های نو رفته که مصرف پلیمرهای مهندسی را بالا برده است

پلاستیک های رسانا ترندی است که رشد بسیار بالایی داشته است و مارکت بسیار خوبی را ایجاد کرده است

در صنعت ساخت و ساز نیز دو ترند سبک سازی و بهین سازی مصرف انرژی وجود دارد که از پلیمرها سود میبرد

 

دکتر میراشرفی، رئیس کل گمرک در همایش «اقتصاد صنعت پلاستیک در سال ۹۸» :

بیش از یک چهارم تولیدات دنیا در چرخه تجارت قرار میگیرد.

قرن حاضر، قرن آسیا و ۱۰ بندر بزرگ دنیا در آسیا است.

کشور ما یک درصد جمعیت و یک درصد خشکی ها را دارد و هفت و نیم درصد منابع دنیا را در اختیار داریم. بنابراین نسبت به جمعیتمان منابع بسیار زیادی داریم.

بیش از ۹۰ درصد تجارت های دنیا از طریق آب های آزاد است. در دهه ۴۰ شمسی بررسی ای در ایران انجام می شود که نتیجه تحقیق او دو توصیه بوده است: ایران در کنار هفت و نیم درصد منابع خود، یکی از بهترین نقشه های ژئوپولتیکی را دارد که باید «بندر آزاد» در این کشور ایجاد شود. توصیه دوم اینکه در مرکز ایران شهری ترانزیتی ایجاد شود و از محل ترانزیت مسافران منطقه، کسب سود کند.

ما متاسفانه فرصت های خود را به دیگران هدیه میکنیم. امارات با وجود این که اصلا شرایط شبیهی به ایران ندارد ۱۴ میلیون کانتینر در سال در مرزهای آبی این کشور پیاده می شود. در بحث ترانزیت مسافر هم که دست بسیار بالاتری را دارد. ترکیه هم که بزرگترین مرکز ترانزیت مسافر در دنیا را در اختیار دارد.

تحقیقی که در حال حاضر نیز از سوی بنیاد مکنزی انجام شده گفته که مرکز ثقل اقتصاد دنیا در خط اتصال چین تا هند قرار خواهد گرفت. پیش بینی شده که در ۲۰۳۵ تولید ناخالص داخلی چین با آمریکا برابری کند و در ۲۰۵۰ نیز ۴ هزار میلیارد دلار از آمریکا بیشتر تولید داشته باشد. بنابراین کشورهایی که نزدیک این خط اتصال چین تا هند هستند می تواند با ترانزیتف منتفع شود. این هم فرصتی عالی برای کشور ما خواهد بود که این بار باید از آن استفاده کنیم.

ما اگر بخواهیم به بخش خصوصی بها بدهیم باید بدانیم که دنیای کنونی دنیای تحریم نیست. دنیای بدون مرز امروز خریدار تحریم نیست

در بحث مدیریت زنجیره تامین چند پروژه در دست اقدام است که اعلام خواهد شد

۴۴ میلیارد دلار صادرات داشتیم که ۵۰ درصد آن برای محصولات غیر نفتی بوده و پلیمرها ۷ درصد صادرات غیر نفتی ما را شامل می شود

انچه حق بخش پتروشیمی و پلیمر است محقق نشده/ میانگین هر کیلوگرم کالای صادراتی ما ۳۸ سنت است که نشان دهنده خام فروشی است ما با کمک صنعتگران می توانیم از خام فروشی فرار کنیم البته اگر بتوانید از گیر گمرک فرار کنید و تجارت نمایید !

آمادگی این را داریم که صادرکنندگان در بحث تعدیل و واقعی سازی قیمت های صادراتی به کمک ما بیایند

 

 

در بخش آخر نیز پنل صادرات برگزار شد که مدیر این پنل دکتر توفیقی بودند

دکتر کودهی: نظام مشوق های مالیاتی نیاز به بازنگری هایی دارد اما اگر مقایسه ای با کشور های همسایه داشته باشیم میبینیم که نظام مالیاتی ایران جذابیت هایی دارد/ هیچ اجباری برای اخذ مجوز برای سرمایه گذاران خارجی در داخل ایران نیست/موافقت نامه هایی برای تسریع و حمایت از سرمایه گذاری خارجی وجود دارد که یکی از مزیت های ایران برای سرمایه گذاری است

دکتر امیدبخش: هرکشوری در دنیا با دو مجرا با دنیا گره میخورد؛ تجارت و سرمایه گذاری خارجی/ بعد جنگ جهانی دوم مفهومی به نام ارتباط توسعه و تجارت، بولد شد/ هیچ کشوری در داخل مرزهای خود به توسعه نرسیده است/ رابطه توسعه و تجارت در ایران هیچگاه مشخص نشده/ اقتصاد، یک مفهوم بین المللی است/ عدم ارتباط سیستماتیک با نظام بین الملل اقتصاد ما را به این وضعیت در اورده است/ ایران در هیچ پیمان تجاری قاعده مند عضو نیست/ دولت ها معمولا بخش خصوصی را به عنوان سیاهی لشگر میبینند اما اعتقادی به آن وجود ندارد/ اتاق بازرگانی ترکیه سکان دار اقتصاد این کشور است تاجایی که دولت از بخش خصوصی وام می گیرد

دکتر ترکمان: مبنای قیمت گذاری محصولات پتروشیمی در مرداد ماه ۹۷ به ارز نیمایی تغییر کرد که رانت حدود ۲۰ تا ۳۰ درصدی نسبت به نرخ ارز در آن نهفته بود/ صادرکننده ما از این فرصت استفاده نکرد/ اولین صادرات ایران به کشور عراق، محصولات پلیمری بوده است/ این کشور یکی از پر مزیت ترین کشورهای هدف صادراتی برای ایران است/ وقتی به بازارهای عراق میرویم مشاهده میکنیم که ترکیه ای ها حضور دارند در حالی که عراقی ها از نظر فرهنگی با ترکیه دورتر از ایران هستند/ ما در صنعتی بسیار عمومی کار میکنیم که مصرفی بوده و پتانسیل صادراتی بالایی دارد/ یک توصیه: همه با هزینه هایی اندک میتوانیم در بازارهای کشورهای هدف مانند عراق حضور فیزیکی پیدا نموده و به راحتی بازاریابی کنیم؛ باید از تجارت از راه دور فاصله بگیریم/ اینکه در تهران بمانیم و به دنبال توسعه صادرات باشیم، نشدنی است/ عموما صنعت ما صادرات پایین تر از ۱ میلیون دلار دارد که نیاز به عرضه ارز در سامانه نیما ندارد و این مزیت دیگری برای ما است/چین و ترکیه، بازار عراق را به ایران واگذار کرده اند.

 

 



 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتس آپ
تلگرام
لینکداین
ایمیل

موضوعات مرتبط

اشتراک در خبرنامه انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن

پست الکترونیک خود را وارد نمایید و روی ارسال کلیک نمایید .