به گزارش روابط عمومی انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن، به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، پتروشیمی مکران قطب بین المللی صنعت پتروشیمی ایران می شودبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، جعفر ربیعی مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ساتا (شستان) گفت: طرح های پتروشیمی مکران با ظرفیت تولیدی بالغ بر 26 میلیون تن در سال قطب بین المللی و برند جهانی صنعت پتروشیمی ایران خواهد شد.
وی ادامه داد: طرحهای در دست اجرا در صنعت پتروشیمی در فاز دو عسلویه و چابهار واقع شده است که در فاز دو عسلویه طرحهای پتروشیمی بوشهر، پتروشیمی مرجان، و پتروشیمی مخازن متمرکز صادراتی عسلویه قرار دارد.
وی افزود: طرح پتروشیمی بوشهر در زمینی به مساحت 70 هکتار و شامل 8 واحد فرایندی و سرویسهای جانبی مربوطه و در سه فاز در حال اجراست.
ربیعی گفت: فاز یک این طرح، شامل واحدهای شیرینسازی گازترش، بازیافت اتان و متانول و بیش از 73% پیشرفت فیزیکی دارد. در فاز دو، واحدهای الفین، پلیاتیلن و اتیلن گلایکول قرار دارد که تاکنون در حدود 81% پیشرفت فیزیکی داشتهاست.
وی افزود: طرح مخازن متمرکز با هدف ذخیرهسازی محصولات تولیدی مرتبط با طرحهای فاز دوم پتروشیمی جهت صادرات به بازارهای بینالمللی و در زمینی بالغ بر 47 هکتار در حال ساخت است و فاز اول این طرح (اولویت اول) در حدود 50% پیشرفت فیزیکی دارد و با هدف ذخیرهسازی محصولات پتروشیمی مرجان و بوشهر در حال اجرا است.
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ساتا(شستان) گفت: علاوه بر طرحهای ذکر شده در فاز دو عسلویه، طرح احداث و تامین زیرساختهای شهرک پتروشیمی مکران و طرح مجتمع پتروشیمی بدرشرق در منطقه آزاد چابهار در دست احداث است.
طرح عظیم شهرک پتروشیمی مکران در زمینی به مساحت بیش از 1200 هکتار با طول تقریبی 4.4 و عرض 2.5 کیلومتر واقع شده است.
ربیعی گفت: این شهرک مشتمل بر 18 واحد فرایندی، واحد یوتیلیتی مرکزی و صنایع پاییندستی (به عنوان طرحهای توسعه آتی) است که شستان از طریق شرکت توسعه نگین مکران و چهار شرکت تابعه آن وظیفه تامین زیرساختهای طرح (فعالیتهای عمرانی غیرصنعتی، یوتیلیتی، خطوط لوله انتقال گاز و مخازنو پایانهها) و جذب سرمایهگذاران را به عهده دارد.
وی افزود: مجتمع پتروشیمی بدر شرق در شهرک پتروشیمی مکران واقع شده است. این مجتمع در ابتدا با هدف احداث یک واحد متانول شروع به کار کرد که در ادامه با هدف توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی و جلوگیری از خامفروشی محصولات و ایجاد ارزش افزوده، علاوه بر واحد متانول، تولید محصولات با ارزش الفینی و پاییندستی و ایجاد زنجیره تولید +GTO را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ساتا(شستان) گفت: در حال حاضر از واحدهای در حال بهرهبرداری شستان، 89 درصد محصولات پتروشیمی پلیمر آریاساسول شامل 3 واحد الفین با ظرفیت یک میلیون تن در سال، واحد پلیاتیلن سبک با ظرفیت 300 هزارتن در سال، واحد پلیاتیلن متوسط و سنگین با ظرفیت 262 هزارتن در سال و پتروشیمی مارون با توانایی تولید سالانه 1.100.000تن اتیلن، 200.000 تن پروپیلن، 300.000 تن پلیاتیلن سنگین، 300.000 تن پلیپروپیلن و بیش از 443.000تن انواع گلایکول یکی از بزرگترین شرکتهای پتروشیمی در ایران و جهان است.
30% محصولات این شرکت پلیاتیلن سنگین، پلیپروپیلن، منو اتیلن گلایکول، دیاتیل گلایکول و تریاتیلن گلایکول سالانه به بازارهای جهانی صادر میشود.
ربیعی گفت: طرحهای پتروشیمی شستان، در حال اجرا بوده و به مرحله تولید نرسیده است اما حداکثر ظرفیت اسمی این طرحها پس از آغاز به تولید به این شرح خواهد بود:
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ساتا(شستان) اظهار داشت: در پتروشیمی بوشهر ظرفیت تولیدات طرح 4 میلیون تن در سال است که 70% تولیدات جهت صادرات در نظر گرفته شده است.
در پتروشیمی مرجان هم ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 650 هزارتن معادل پنج هزار تن در روز متانول است.
در مجتمع پتروشیمی بدرشرق- فاز یک هم واحد متانول با ظرفیت سالانه یک میلیون و 650 هزار تن معادل پنج هزار تن در روز متانول و یک واحد MTO با ظرفیت تولید 625 هزار تن محصولات الفینی هدف گذاری شده است.
ربیعی در باره اینکه هلدینگ شستان چه ویژگیهایی در چابهار دید که حاضر به سرمایهگذاری در شهرک پتروشیمی مکران از طریق تاسیس شرکت پتروشیمی توسعه نگین مکران شده است ؟ تصریح کرد: موقعیت استراتژیک منطقه چابهار و نزدیکی به بازارهای مصرف بزرگ دنیا از طریق اتصال به آبهای آزاد و توجیه اقتصادی ناشی از آن یکی از مهمترین ویژگیهای این منطقه است.
بر خلاف مناطق ماهشهر و عسلویه ( قطب های اول و دوم پتروشیمی ایران) که محدودیت زمین به شدت محسوس است، در این منطقه به دلیل وجود زمین کافی، امکان ایجاد زیرساختهای مناسب جهت احداث یک شهرک پتروشیمی وجود دارد و فضای کافی جهت احداث هر یک از مجتمعها قابل تخصیص است.
ربیعی گفت: امنیت بهتر این منطقه در مقایسه با واحدهای مستقر در قبل از تنگه هرمز، وجود منطقه آزاد چابهار و امکان استفاده از معافیتهای آن و شرایط بهتر آب و هوایی این منطقه در مقایسه با عسلویه و ماهشهر از جمله موارد مهم در جذب بهتر سرمایهگذاران است.
ربیعی گفت: علاوه بر این تاکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم آبادسازی سواحل مکران و ضرورت ایجاد اشتغال جهت ساکنین محروم منطقه همواره یکی از انگیزههای اصلی شستان در سرمایهگذاری در این منطقه بوده است.
ویژگیهای خاص منطقه که در سوال قبل به آنها اشاره شد، در کنار تنوع و سطح کیفی بالای محصولات، تمایل مشتریان خارجی به خرید محصولات شهرک را افزایش خواهد داد که این موضوع تاثیر قابل ملاحظهای در معرفی بیش از پیش برند پتروشیمی ایران نزد مشتریان بینالمللی خواهد داشت.
همچنین تولید انواع محصولات پاییندستی در این شهرک که تا کنون چندان در سبد محصولات پتروشیمی ایران قرار نداشته است، برند پتروشیمی ایران را در بازارهای جدید و به مشتریان جدید معرفی خواهد کرد.
ربیعی اعلام کرد: شهرک پتروشیمی مکران با ظرفیت تولیدی بالغ بر 26 میلیون تن در سال که عمدتا محصولات آن با هدف فروش در بازارهای بینالمللی تولید می شود ، نقش قابل ملاحظهای در افزایش سهم ایران در بازارهای منطقه خواهد داشت.
علاوه بر این، بدلیل استفاده از تجربیات قبلی، بکارگیری بهترین استانداردهای فنی و برترین فناوری ها در شهرک پتروشیمی مکران، در آینده شاهد تولید محصولاتی با سطح کیفی بالاتری نسبت به سایر کشورهای منطقه خواهیم بود که این موضوع به امکان حضور پایدار در بازارهای بینالمللی و توسعه این بازار کمک شایانی خواهد کرد.
ربیعی مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ساتا(شستان) گفت: در صورت اجرای درست برجام ، شرایط بهتری را از لحاظ جذب تامینکنندگان مالی به ویژه طرفهای خارجی شاهد خواهیم بود.
همچنین به دلیل برطرف شدن موانع موجود در راه خرید تجهیزات و لایسنس، مراودات بین بانکی و همچنین صادرات محصولات، تمایل بیشتری درسرمایهگذاران داخلی و خارجی به شروع هرچه سریعتر واحدهای فرایندی ایجاد خواهد شد. البته متاسفانه تاکنون به دلیل کارشکنیهای آمریکا و برخی کشورهای منطقه هنوز برجام نتوانسته است به این مهم کمک شایانی کند.
وی گفت: شستان در سه واحد فرآیندی این شهرک اقدام به خرید زمین و سرمایهگذاری کرده که هم اکنون احداث فاز یک مجتمع پتروشیمی بدرشرق در دستور کار است.
انواع معافیتها همچون «معافیت 20 تا 25 درصدی نرخ خوراک به دلیل قرارگیری در منطقه آزاد و منطقه محروم»، «معافیت 20 ساله مالیاتی به دلیل قرارگیری در منطقه آزاد»، و در تازهترین معافیت نیز «معافیت 30درصدی نرخ خوراک مجتعهای دارای GTPP»، «نزدیکی مکران به بازارهای هدف کشورهای چین و هند و متعاقب آن کاهش چشمگیر هزینههای حمل و نقل»، «برخورداری از مخازن اختصاصی در زمینی به وسعت 20 هکتار در بندر شهید بهشتی چابهار به منظور صادرات محصولات»، «اتصال به راهآهن سراسری تا سال 96» و «همچنین انعقاد قرارداد تکمیل انتقال گاز ایرانشهر به چابهار» از مزیتهای این سایت پتروشیمی در جنوب شرق ایران است.
این مزیتها در کنار پیشبینی زیرساختهای مناسب در شهرک، مخازن و پایانهها قطعا باعث ارتقای کمی شاخصهای سرمایهگذاری و اقتصادی طرحها خواهد شد.
ربیعی گفت: اجرای این طرح توسعه اشتغال (در فاز اول حدود 4000 نفر نیروی کار مستقیم جذب خواهد شد)، توسعه حمل و نقل و ترانزیت، توسعه گردشگری با توجه به تنوع آب و هوایی و طبیعت معتدل منطقه در طول سال، توسعه بازرگانی و تجارت، توسعه علوم و فنون و آموزشهای فنی و حرفهای متناسب با نیازها و چشماندازهای آینده به ویژه در سطح منطقه را بدنبال خواهد داشت.
شرکت شستان از زیرمجموعههای جدید سازمان تامین اجتماعی است.
علاوه بر سهام 35 هزار میلیارد تومانی شرکتهای واگذار شده،هلدینگهای دارو، نفت، بیمه ، صنایع عمومی، هلدینگ بازرگانی و تجاری و… نیز زیرمجموعه شستان هستند.
فعالیت شرکت شستان در 3 هلدینگ صنایع نفت وگاز، هلدینگ صنایع فلزی و مواد و هلدینگ بانک و بیمه پیشبینی شده است.
شستان از طریق شرکت توسعه نگین مکران و چهار شرکت تابعه آن وظیفه تامین زیرساختهای طرح (فعالیتهای عمرانی غیرصنعتی، یوتیلیتی، خطوط لوله انتقال گاز و مخازن و پایانهها) و جذب سرمایهگذاران را به عهده دارد.